prothese

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan door cariës of parodontitis. De tandheelkunde maakt onderscheid tussen volledige prothesen en partiële prothesen zoals plaatprothesen en frameprothesen.

Heeft u pijn bij eten, andere klachten aan uw kunstgebit of moeite met praten? Tandprotheticus Leident in Leiderdorp is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van een klikgebit of kunstgebit.

Prothese of klikgebit

De prothese ligt in principe los op het mondweefsel. Door het speeksel kleeft de kunststof aan de weefsels, de mondspieren kunnen behulpzaam zijn bij de retentie en houvast . Het harde, starre plaatje moet in de mond functioneren waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Vaak levert dat problemen op. Het is meestal het ondergebit dat klachten geeft. Het draagvlak van de tandeloze of edentate onderkaak is veel kleiner.

Bij een klikprothese worden implantaten geplaatst door onze implantoloog .  Wanneer implantaten zijn aangebracht onder plaatselijke verdoving en zijn vastgegroeid worden er afdrukken gemaakt door onze tandtechnicus  voor het aanmeten van een prothese.

Bij de ontwikkeling van het klikgebit staan in alle fases kwaliteit centraal. Door onze jarenlange expertise en ervaring binnen dit deelgebied van de tandheelkunde bent u verzekerd van een passend en stralend klikgebit.

Behandelplan, Kosten en verzekering

Nadat er een behandelplan is opgesteld dient u rekening te houden dat er voor een volledige prothese, 4 tot 6 afspraken nodig zijn om een goed passende prothese te krijgen.

Eerste worden er afdrukken van uw gebit gemaakt, waar in het tandtechnisch laboratorium een individuele lepel vervaardigd. Hierna wordt de beetbepaling gemaakt waarmee de tandtechnicus de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak bepaald.

Vervolgens bepaald u samen met de tandtechnicus de vorm van de tanden en wordt de keur bepaald. Een eerste voorbeeld wordt in was vervaardigd zodat de patiënt het kan passen.  Als het naar tevredenheid is wordt het geperst en kan de prothese geplaatst worden.

Indien u een prothese denkt nodig te hebben zal Leident eerst een begroting opstellen van de te verwachten kosten. Een volledige prothese wordt meestal 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering wordt er ook nog een deel vergoed van de 25% eigen bijdrage.

Wilt u meer informatie over een gebit of over het behandeltraject? Neem dan gerust contact met ons op.