wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak ver­ankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortel­ kanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd.Indien een zenuw van uw tand of kies besmet of geïrriteerd is geraakt door bijvoorbeeld tandbederf, een niet goed sluitende ofwel lekkende vulling of een ongeval dan dient een wortelkanaalbehandeling te worden uitgevoerd.

de behandeling

Voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling krijgt u een plaatselijke verdoving. Deze verdoving zal ongeveer pas na 3 tot 4 uur uitwerken. Om bij het wortelkanaal te komen, boren we van bovenaf in de tand. Vervolgens verwijdert de tandarts het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met behulp van kleine vijltjes en spoelt hij met een desinfecterende vloeistof. Deze stap vraagt veel zorgvuldigheid: er mogen absoluut geen ontstoken resten achterblijven. Daarna worden de kanalen weer gevuld en de tand of kies wordt weer dichtgemaakt met een vulling.Als de kies erg is verzwakt, kan deze soms niet meer gevuld worden en is een kroon nodig. Als een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan deze nog lange tijd mee. Afhankelijk van het aantal wortels, de mate van ontstoken wortelkanalen kan de behandeltijd variëren. Meestal moet u daarom nog een keer terugkomen om de behandeling af te laten maken.

Behandelplan, kosten en verzekering

Indien u een wortelkanaalbehandeling denkt nodig te hebben zal Mondain eerst een begroting opstellen van de te verwachten kosten. Raadpleeg uw verzekering voor de eventuele vergoeding. Mocht u nog vragen hebben over een wortelkanaalbehandeling neem contact met ons op.